Det ångar om musslorna

PilgrimsmusslorA
Citronmarinerade och ångade pilgrimsmusslor. ©Foto: Jurek Holzer/oskarpmask

Dim sum är den kinesiska motsvarigheten till smörgåsbord, meze eller tapas. I många länders kök finns exempel på måltider bestående av ett större antal smårätter. Den godaste dim sum har jag ätit var på krogen Yauatcha i Lodons Soho. Där serverades bland annat mycket läckra ångade pilgrimsmusslor som inspirationen till dagens recept är hämtad från.

Förutsättningen för att kunna laga det här är att man bland sina köksattiraljer finner en ångtillsats d v s en slags korg som kan ställas i en kastrull med lite kokande vatten i botten. Vitsen är att korgens innehåll hamnar ovanpå vattenytan och behandlas endast med ånga – den mest skonsamma tillagningsmetoden som bevarar råvarans naturliga innehåll och smak på bästa sätt.

Jag började med att låta musslorna ligga i citronjuice ca 20 minuter. Under tiden hackade jag följande: en näve färsk koriander, en liten röd chili och en bit ingefära som jag sedan mortlade ihop med rivet skal av en halv citron och ett par nypor flingsalt. Smeten som uppstod breddes på ett lämpligt antal pilgrimsmusslor utan skal (beräkna 3 – 4 per person).

Musslorna placerades i ångtillsatsen i en kastrull och ångades i 3 minuter. Klart!

Det här fungerar lika bra som ensam förrätt eller huvudrätt (med ris eller glasnudlar till).

Musik i köket: Little Feat – Fat man in the bathtub

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s