Mera ramslök

Röding_sparris 2bl
©Foto: Jurek Holzer/oskarpmask

Ramslök – en sydsvensk specialitet. Den gör sällskap med ekarna, vanligen i skuggiga blöta lövskogar och sådana är det gott om i södra Sverige, ända upp till Gästrikland. Släkt med både gräslök och vitlök har den fått smak av båda. Smeknamnet skogsvitlök tyder också på en viss dragning åt det hållet.

Det är de gröna bladen som är ätliga och de skördas innan blommorna kommer d v s i april – maj. De finns även att köpa i välsorterade grönsaksdiskar.

I mitt förra inlägg tipsade jag hur man gör en olja kryddad med ramslök. Här kommer ett exempel på hur man använder oljan som krydda eller dressing. Det ni ser på bilden är halstrad filé av röding och kokt färsk sparris med ett par teskedar ramslöksolja på.

Halstringen skedde i en upphettad stekpanna med smör i – ca 2 minuter på varje sida. Sparrisen kokades i saltat vatten i 10 minuter. Oljan fanns klar i kylen. En lika snabblagad som delikat måltid. Vi njöt av den utan potatis men med en sallad till.

Musik i köket: Lou Reed – What’s good

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s