Bara grönt

baragront
Selleriburgare t v, sparris t h. Foto: Jurek Holzer

Vegetariskt, någon? Jag är ingen vegetarian men äter gärna en måltid bestående enbart av grönsaker åtminstone en gång i veckan. Här kommer två förslag till gröna maträtter som jag satt tänderna i under de senaste veckorna.

Bara sparris: tag bort de nedersta 2 – 3 cm på ca 10 färska gröna sparrisar och stek dessa i smör på ganska hög värme i en stekpanna 3 – 4 minuter runt om. Den går även att grilla. Lägg upp på tallrikar, salta och droppa en god olja (t ex ramslöksolja) över. Avsluta med att toppa med riven parmesan. Detta går utmärkt att kombinera med nästa maträtt.

Bara burgare: Skala en mindre rotselleri och skär den i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dessa i kokande saltat vatten och koka i ca 10 minuter. Vispa ett ägg i en skål. I en annan skål häller du upp ca 1 dl ströbröd som du blandar med salt och peppar. När selleriskivorna har kokat färdigt tar man upp dem och doppar först i ägget, sedan i ströbrödet och steker i smör och rapsolja, ca 4 min på varje sida eller tills de fått en ljusbrun färg.

Burgarna kan serveras på traditionellt vis mellan två brödskivor med sedvanliga hamburgartillbehör eller läggas upp på tallrik med kokta gröna ärtor och coleslaw. Min coleslaw brukar bestå av finstrimlad vitkål och en dressing på en blandning av majonnäs, fransk senap och hackat färskt grönt, t ex rosmarin.

Musik i köket: Taj Mahal & Ry Cooder – By and by

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s