Lyckad marmeladolycka

rabarber_druvmarmelad01bl
En konstig marmeladblandning. Foto: Jurek Holzer

Det här är en historia om hur ett misstag i köket kan leda till ett lyckat resultat.

En påse rabarberbitar hade legat i frysen nästan ett helt år. Intill den låg en ännu äldre påse något som såg ut som jordgubbar. Det var definitivt dags att göra någonting med dessa och jag bestämde mig för att koka marmelad. Efter en stunds googlande hittade jag ett recept på rabarber- och jordgubbsmarmelad som såg ganska enkelt ut och som skulle kunna användas som grund.

Jag började med att tina rabarbern och det som jag trodde var jordgubbar. Därefter blandades det hela med socker och kryddor som fick stå i en bunke och dra över natten. Dagen efter satte jag igång med det egentliga marmeladkoket. Efter en liten stund skulle det skummas och då märkte jag till min förvåning att en del små kärnor hade flutit upp till ytan. Vad i hela världen kom de ifrån? Ingen av ingredienserna skulle ju innehålla kärnor!

Det var då jag upptäckte misstaget: det som jag trodde var jordgubbar visade sig vara stora röda vindruvor (därav kärnorna). Nu var det dock för sent att ångra sig. Det var bara att hålla tummarna och invänta resultatet. Den färdiga marmeladen hälldes upp på burkar och ställdes in i kylen. Morgonen efter avsmakades den på en skiva rostat valnötsbröd. Det visade sig smaka förträffligt.

Rabarber- och druvmarmelad:

750 g rabarber (putsad och skuren i små bitar)

750 g stora röda vindruvor (skurna i halvor)

saft och rivet skal av 0,5 citron och 1 lime

1 kg syltsocker (en färdig blandning som finns att köpa i mataffärerna och som förutom sockret innehåller allt det som behövs för ett lyckat sylt- eller marmeladkok: pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat)

1 vaniljstång

1 näve färska myntablad

Blanda samtliga ingredienser i en stor gryta och låt stå över natten.

Koka i 5 minuter under omrörning (ju längre man kokar desto lösare konsistens). Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på varma, väl rengjorda lock. Förvara mörkt och svalt.

Musik i köket: Eric Clapton – I shot the sheriff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s